ROŚLINY OKOPOWE


         Rośliny okopowe - rośliny pastewne, których częścią użytkową są podziemne bulwy lub korzenie. Uprawia sie je zazwyczaj w dużych odstępach od siebie. Mają duże wymagania nawozowe, są  pracochłonne w uprawie. Mają duże znaczenie gospodarcze jako źródło pożywienia.


Burak ćwikłowy - odmiana buraka zwyczajnego. Ma jadalny, czerwony korzeń spichrzowy i czerwone liście.

burak cwik burak ćwikłowy

Burak cukrowy- odmiana cukrodajnej rośliny przemysłowej; korzeń w kształcie stożka, charakteryzuje się dużą zawartością sacharozy. Stanowi drugie na świecie po trzcinie cukrowej źródło cukru. Buraki cukrowe uprawiane były początkowe jako warzywa ogrodowe oraz na paszę dla zwierząt. Cukier z buraków wyprodukowano eksperymentalnie z buraków w Niemczech w 1747 roku, a pierwsza fabryka przetwarzająca buraki cukrowe była wybudowana w Konarach na Dolnym Śląsku w 1802. Z liści, zasobnych w wodę, białko i tłuszcze oraz melasy i wysłodków, stanowiących produkty odpadowe przemysłu cukrowniczego wytwarza się cenną, doskonałą zwłaszcza dla bydła paszę. Z melasy otrzymuje się również wiele produktów chemicznych, m.in. glicerynę i kwas cytrynowy.

burak cukr  burak cukrowy  burak pole

Ziemniak, kartofel, psianka ziemniak, bulwa, pyra - roślina jednoroczna należąca do rodziny psiankowatych pochodząca z południowych Andów. Obecnie rozprzestrzeniona na  całym  świecie jako roślina uprawna. Bulwy po ugotowaniu stanowią cenny pokarm człowieka, owoce, części zielone i zielone bulwy zawierają solaninę, co czyni surowe rośliny słabo trującymi. Popularnymi potrawami z ziemniaków są frytki, chipsy i kopytka. Ziemniak jest też ważną rośliną pastewną i przemysłową.

ziemniak pole     ziemniak ziemniaki

Marchew - uprawiana jako warzywolub roślina pastewna. Jadalny korzeń ma wiele zastosowań w kuchni. Można jadać marchew na surowo, jako surówkę, gotowaną w sałatkach i zupach lub z wody, smażoną, duszoną. Z marchwi robi sie soki i przeciery, a także przetwory.
marchew marchew  marchewka

strona główna
dalej